fredag 19. september 2014

Marius sokker trinn for trinn

Jeg har fått endel spørsmål på hvordan jeg lager mine Marius sokker. Men Marius mønsteret er beskyttet så det verken kan eller vil jeg legge ut.

Men med litt oppfinnsomhet finner en dette mønsteret i gamle oppskriftsbøker på biblioteket eller andre plasser.

Så dette er bare en sokkemal som jeg bruker til mine Marius sokker.
Legg opp 72 masker med tynt sokkegarn som Silja, Sisu, Fabel osv, på pinner 2-2.5-3 alt etter hvor smal foten er. Jeg bruker pinner 2 på barnesokker/veldig smale dameføtter, og pinner 3 på veldig kraftige føtter

Så strikker jeg 12-15 omganger vrangbord  samt 1 omgang rett før jeg begynner på mønsteret.
Når en har 72 masker vil mønsteret gå opp og det vil da gjentas 4 ganger.
Når mønsteret er ferdig pleier jeg å felle 6 masker hvis personen som skal ha sokkene ikke er veldig kraftig rundt ankelen.
Så strikker jeg til den lengde jeg vil ha før hæl (15-20 cm) Hæl: Strikk frem og tilbake over halvparten av maskene(partall) slik: Rettsiden (ta første masken av uten å strikke, 2 strikkes rett) Gjentas ut pinnen.Vrangsiden strikkes vrangt tilbake.
Gjenta disse to pinnene ca 16 ganger, en kan ha noen færre v/barnesokker eller flere v/høy vrist.
Avslutt på rettsiden.
Hæl felling: Strikk vrangt til det er 15 masker igjen på pinnen, strikk så 2 vrangt sammen 1 vrang og snu, 1. masken tas av pinnen. Strikk rett til det er 15 masker igjen på pinnen 2 vridd rett sammen 1 rett og snu.
Strikk vrangt til det er 13 masker igjen på pinnen strikk så 2 vrangt sammen 1 vrang og snu, 1. masken tas av pinnen. Strikk rett til det er 13 masker igjen på pinnen 2 vridd rett sammen 1 rett og snu. Fortsett med dette (2 masker mindre for hver doble pinne) til en har kommet til enden av pinnen.

Plukk opp masker på sidene (14-16-18 masker) alt etter hvor høy vristen er, jeg foretrekker heklenål til dette. Jeg har laget en liten bildeserie på hælen min tidligere.

Kile: Nå skal en strikke rundt igjen. Men på undersiden felles til kile på hver side annen hver omgang. Hvis en tar utgangspunkt i at en starter omgangen midt under foten strikkes 1 pinne til det er 3 masker igjen 2 rett sammen, 1 rett. Pinne 2 og 3 strikkes vanlig. pinne 4. Strikk 1, 2 vridd sammen eller ssk. Så en omgang uten felling.
Fortsett til du har samme maskeantall som før du begynte med hæl. Og  så fortsetter du til du har den lengden på sokkene du vil ha minus 5 cm.

Tåfelling til flat tå:
Strikk 1 pinne til det er 3 masker igjen 2 rett sammen, 1 rett.
Pinne 2. Strikk 1, 2 vridd sammen eller ssk.
Pinne 3 Strikk til det er 3 masker igjen 2 rett sammen, 1 rett.
Pinne 4. Strikk 1, 2 vridd sammen eller ssk.
Så en omgang uten felling. Gjenta disse 2 omgangene 5 ganger, så skal en felle på hver omgang til det er ca 16-18 masker igjen (må være partall til maskesting)
Sy sammen maskene med maske sting eller trekk tråden gjennom og fest godt.

1 kommentar:

  1. Hei, strikket først et par herresmykker, de ble for. Prøvde deretter å strikke med pinne 2, til en liten gutt. Synes leggen/skaftet ble veldig tett/hardt. Tror jeg skal prøve pinne 2,5 og 3 mønsterrapporter.

    SvarSlett